Τι είναι η μνήμη RAM;



Θυμάται ο υπολογιστής μας; Βασικά χαρακτηριστικά της μνήμης του υπολογιστή μας. Μονάδα μέτρησης και πόσο χρειάζομαι; Διαβάστε το σύντομο οδηγό για να γνωρίσετε ακόμα καλύτερα τις έννοιες της πληροφορικής που πλέον είναι κομάτι της καθημερινότητας μας.

Μνήμη τυχαίας προσπέλασης  (RandomAccessMemory - RAM)
Aποτελεί ένα από τα βασικότερα δομικά στοιχεία των σύγχρονων υπολογιστών.
Σε αναλογία με τον άνθρωπο, η λειτουργία του υπολογιστή απαιτεί τη χρήση της μνήμης, ώστε να λειτουργεί σωστά και αποδοτικά. Αν για παράδειγμα πολλαπλασιάσετε το 5 με το 6, ο εγκέφαλος σας θα ανατρέξει στον πίνακα με τα αποτελέσματα που μάθατε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Σε περίπτωση που η μνήμη σας δε λειτουργεί σωστά θα πρέπει να προσθέσετε έξι φορές το πέντε. Όπως καταλαβαίνετε, ο υπολογισμός σας θα καθυστερήσει ή δε θα γίνει ποτέ.

Αποθήκευση

Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι ο προηγούμενος πολλαπλασιασμός υπάρχει στη μνήμη μας αλλά δεν ξέρουμε που. Βρίσκεται στοιβαγμένος ανάμεσα σε τεράστιους όγκους πληροφοριών (όπως οι πρώτες μας διακοπές, οι βόλτες με τον παππού και τη γιαγιά, η υπόθεση της ταινίας που είδαμε πρόσφατα , το τηλέφωνο της δουλειάς και πολλά άλλα). Η αλήθεια είναι ότι δε μας ενδιαφέρει η ακριβής τους τοποθεσία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είναι διαθέσιμα, όταν τα θελήσουμε. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η μνήμη RAM. Μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζεται τυχαίας προσπέλασης. Επειδή αποθηκεύεται σε τυχαία μέρη.

Οι πληροφορίες της RAM αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή και είναι πλήρως εξαρτημένες από την παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος. Φυσικά, αντιλαμβάνεστε ότι σε μία διακοπή ρεύματος τα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί εξαφανίζονται, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς.

Μονάδα Μέτρησης

Μονάδα μέτρησης της αποιασδήποτε χωρητικότητας πληροφοριών σε έναν υπολογιστή είναι το Byte. Ένα Byte μπορεί να περιέχει 8 διαδικά ψηφία- bits (π.χ. 11010011) Οι σημερινοί υπολογιστές χρησιμοποιούν μνήμες της τάξης του ενός η περισσότερων Giga (δισεκατομμύρια) Bytes. Ένας τυπικός υπολογιστής με Windows Vista θα πρέπει να έχει πάνω από 1Gbyte για να λειτουργήσει χωρίς καθυστερήσεις. Φυσικά, η τιμή αυτή μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική ανάλογα με το σύστημα. Ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να περιέχει 32Mbytes (32 εκατομμύρια bytes).
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου